Premiera: TVN METEO, niedziela o 9:05
Powtórka: patrz "o nas"

Królestwo wielkich dyń (odc. 476)

dodano: 28.12.2013

Odwiedzamy ogród warzywny, w którym wszystko jest bardzo duże. Prawdziwymi królowymi są tu jednak gigantyczne dynie-rekordzistki. Sprawdzamy, jak właściciel radzi sobie z ich uprawą w słabej glebie. Nie zabraknie też kolorowych kwiatów, rosnących pod okiem gospodyni.

Na początek przypominamy, gdzie i kiedy można oglądać program "Maja w ogrodzie":
 
Szczegółowe dni i godziny emisji na wszystkich antenach TVN znajdą Państwo w zakładce "O NAS" - wystarczy kliknąć na TEN LINK.
 
Przypominamy, że teraz można ogladać całe odcinki programu na naszej stronie!
Video dostępne będzie dzień po premierze programu.
 

ODCINEK 476:
Nie odwiedzamy dzisiaj typowego ogrodu, a raczej duży warzywnik. Działka państwa Barbary i Jana Styrów leży przy ruchliwej drodze prowadzącej od Zdzieszowic do Kędzierzyna-Koźla. I choć okoliczny krajobraz nie pozwala zapomnieć, że znajdujemy się na górniczym Śląsku, to na swoim skrawku ziemi właściciele potrafili wyczarować wspaniałe królestwo warzyw, owoców i kwiatów. Pan Jan Styra to dla wielu osób znana postać. Prawie każdego roku można go spotkać na Dolnośląskim Festiwalu Dyń, który odbywa się we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym. Jego dynie kolejny już rok z rzędu zdobywają miano największej w Polsce.
 
Jak wygląda ogród, w którym większość czasu poświęca się dyniom? Tutaj prawie wszystkie warzywa są gigantycznych rozmiarów! Z zazdrością patrzyliśmy na wspaniałe pomidory, które podwieszone są w siateczce, co zapobiega łamaniu się gałązek pod ciężarem owoców.
 
Brzegi pola porastała wysoka na ponad 4 metry kukurydza – to  jeden z pasów wiatrochronnych. Latem po tych łodygach wspina się fasola. Narożnik działki zajmuje niewielki domek letniskowy otoczony kwiatowymi rabatami. Tutaj gospodaruje żona właściciela – pani Barbara. Jej specjalnością są kwiaty. Rosną one głównie na dwóch sąsiadujących z domem rabatach. Swoje nakrapiane głowy dumnie prezentują dalie, a obok nich cała kolekcja jednorocznych astrów chińskich. Uwagę zwracają również piękne rudbekie, delikatne jak motyle różowe kosmosy, czy białe petunie.
 
W tym ogrodzie gospodarze spędzają cały ciepły letni, ale pracują już zimą, przygotowując w swoim mieszkaniu w bloku rozsady wszystkich roślin. A gdy rusza sezon na dynie, trzeba być na miejscu cały czas, bo wymagają stałej opieki.
 
Odwiedziliśmy pana Jana kilkakrotnie, podglądając tajniki uprawy wielkich dyń. Kiedy przyjechaliśmy w lipcu, gospodarz przygotowywał się już do kolejnej imprezy. Miał już 7 dyń, które wspaniale rosły – 6 miało osiągnąć ponad 400 kg! Pan Jan wykorzystuje specjalne tablice, które pomagają określić masę gigantycznych warzyw bez konieczności przenoszenia ich. Dynia mierzona jest w trzech płaszczyznach. Za pomocą specjalnej elastycznej miarki określa się jej obwód, odległość od najwyższego punktu do ziemi i długość. Dzięki specjalnym tabelom wylicza się jej objętość i przybliżoną wagę.
 
Najcięższa polska dynia ważyła ponad 580 kg i pochodziła oczywiście z ogrodu pana Jana. Jednak wciąż daleko jej do rekordu świata, który wynosi blisko 911 kg, czy też rekordu Europy – 770 kg. Niestety, w Polsce klimat nie sprzyja uprawie aż tak wielkich okazów. Oczywiście do takiej uprawy konieczne jest posiadanie odpowiednich nasion odmiany Atlantic Giant. Kupuje się je na specjalnych międzynarodowych aukcjach. Najbardziej pożądane są nasiona z owoców, które w poprzednich latach były rekordzistami.

Pod koniec września w warzywniku króluje kapusta, wysoki jarmuż w zielonym i fioletowym kolorze, duże liście buraków a na kwiatowej rabacie wysokie kanny i rączniki. Dla właścicieli to najgorętszy okres w roku, bo dynie pomału przygotowywane są do wystawy. Te, które nie rokują już nadziei na rekord, trafiają do znajomych na przetwory.
 
Na działce nie używa się nawozów sztucznych, dlatego cały czas trwa tu produkcja kompostu. Podstawą jest świeży obornik, przewożony do namiotu, gdzie ustawiono duże worki po nawozach sztucznych. Tutaj, na warstwie organicznych odpadków, rozścielana jest najpierw sucha słoma. Następnie układa się obornik i obowiązkowo podartą na drobne kawałki tekturę – to z zawartej w niej celulozy dżdżownice kalifornijskie budują swoje osłonki gniazd. Dodatkiem jest glina wymieszana z wodą i wreszcie kolejna warstwa słomy. Całość jest obficie polewana wodą. Taki kompost, trzymany w ciepłym pomieszczeniu, przetwarzany jest w ciągu 3-4 miesięcy. Pan Jan uzupełnia jego skład i pobiera go na bieżąco z otworu w dnie worka. Taka ziemia kompostowa to półprodukt, który wymaga jeszcze wzbogacenia w odpowiednie mieszanki, zanim trafi na pole, bo gleba jest tu bardzo uboga.
 
Pan Jan dodaje do podłoża perlit, który pomaga zachować dobre stosunki powietrzno-wodne w glebie. Drugim dodatkiem jest wermikulit – zawiera on też mikroelementy. Teraz, na pustym już zagonie rozsypywany jest kompost zaprawiony perlitem i wermikulitem, a następnie glebogryzarką miesza się go z wierzchnią warstwą. Pan Jan podpowiada też, że doskonałym sposobem jest dodanie do piasku gliny.
 
Ciekawostką są również wały kompostowe, które wygradzają warzywnik. Głównym ich zadaniem jest ochrona przed wiatrem, ale również składowane są tu wszystkie resztki, które nie mogą trafić na właściwy kompost, gdyż zawierają nasiona lub są porażone przez choroby. Dodatkowo, w miejscach po dyniach, pan Jan sieje poplon – lucernę – bo uważa, że ziemia nigdy nie może być odkryta. A dodatkowo gleba wzbogacana jest w azot. 
 
Umówiliśmy się z właścicielem, że pokaże nam produkcję biowęgla. Przyjechaliśmy do niego w lutym, kiedy w ogrodzie zamarły wszelkie prace i można było zająć się przygotowaniem tego produktu. Potrzebne są do tego 2 beczki – jedną wkłada się w drugą. Większa ma na dole otwory. Na wierzch zaś daje papier i smolne drzazgi, które ułatwią podpalenie drewna. Kiedy już całość zaczęła się dobrze się palić, właściciel nałożył na beczkę pokrywę z kawałkiem rury kominkowej. Umieszczone w środku drewno spala się w ciągu 20 minut i wytwarza w wewnętrznym pojemniku temperaturę około 200 st. C. Wówczas we wnętrzu drugiego pojemnika zaczyna się wytwarzać się gaz. Kiedy zbierze się go na tyle dużo, że wydostaje się na zewnątrz, ulega zapaleniu i ogrzewa całość do temperatury około 600 st. C. W zbiorniku z biomasą następuje piroliza – czyli sucha destylacja, dzięki której powstaje węgiel drzewny.
 
Węgiel drzewny ma bardzo dużą porowatość, dzięki czemu może wchłonąć znaczną ilość różnego rodzaju substancji. Pan Jan przygotowuje go więc, rozdrabniając jego bryły do postaci pylistej a następnie dodaje do niego mieszaninę - 10 litrów wody z dwoma szklankami wodorowęglanu amonu (NH4HCO3). Ta dosyć popularna substancja, wykorzystywana także jako proszek do pieczenia, ma dużą zawartość azotu. Pierwiastek ten, zamknięty w porowatych okruchach węgla drzewnego, będzie służył roślinom przez długi okres.

Wiosną nad stawem pięknie kwitną łany irysów. Cały zbiornik ma brzegi wyłożone grubą kostką granitową, a od strony domu znajdują się kompozycje z ozdobnych traw i łubinów. Na rabatach kwitły piękne ozdobne czosnki, z warzywnika można już było zebrać pierwsze nowalijki – sałatę i szczypiorek. Dynie, które będą uprawiane w tym roku, rosną w gruncie już od połowy kwietnia. Jednak wymagają one odpowiednich osłon. Pan Jan, jak co roku, wypróbowuje różnego rodzaju namioty foliowe i metody ich zabezpieczenia przed przymrozkami i wysuszającym wiatrem.

Po otwarciu namiotu foliowego, pan Jan zabrał się za ściółkowanie. Cała ziemia wokół rośliny została przykryta słomą. Chociaż gospodarz twierdzi, że najlepsza do tego jest skoszona trawa. Jednak na działce nie ma trawnika i trudno pozyskać taką ściółkę. Dlatego dodatkowo na słomę układa on druga warstwę. Składa się ona z usuniętych pędów lucerny, która pozostała jeszcze z poplonu.
 
Osłanianie i dogrzewanie dyń to kolejne konieczne zabiegi, aby dorównać innym hodowcom z cieplejszych rejonów świata. W ten sposób można zwiększyć liczbę dni wzrostu tej rośliny. Sukcesy pana Jana w tym względzie są o tyle większe, że często prześciga on konkurentów z południa Europy czy Ameryki.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
95%
5%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Maju ja też przygotowuje się do sezonu letniego !!!
2014.08.21
~ DZEJCOBEN
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Panie Grzegorzu, zachęcam do obejrzenia odcinka raz jeszcze, na spokojnie, można kilka razy wracać do fragmentów, które Pana interesują: w programie było bardzo dokładnie pokazane, jak taki \"piec\" zrobić z beczek. Materiał o węglu zaczyna się w 12tej minucie odcinka. ODCINEK 476
2014.08.21
Redakcja
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
No i pani Maja nie odpowiedziała na mój apel o \"piecu\" do wypalania węgla drzewnego... a może jakiś kontakt do pana od pieca i dyń? :)
2014.08.21
~ Grzegorz
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Super odcinek doskonale przygotowany I interesujacy tematycznie .
2014.08.21
~ Barbara
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Pani Maju , Strzał w dzisiątkę może pomysli Pani o kolejnym odcinkui iPan Jan nauczy całą Polskę jak uzyskać czarnoziem gwarantuję ,ze ma więcej pomysłów i receptur , które zdradzi tak uroczej i pięknej kobiecie jak Pani trzymamy kciuki całą wsią !!! Z wyrazami szacunku
2014.08.21
~ Zbigniew Kordecki
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
WRESZCIE ZADOWOLENI CI ,CO SA ZAWSZE NIEZADOWOLENI .
2014.08.21
~ MAREK
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Nareszcie coś co można wykorzystać na swojej działce, z bardzo,bardzo piaszczystej, dziękuję i proszę o więcej w imieniu własnym i wielu sąsiadów, którzy oglądali ten odcinek. Sama poszukuje bezskutecznie ziemi gliniastej-gliny, celem ulepszenia swoich piachów,okolice Warki. Jeszcze raz dziękuję i życzę zdrowia w wyszukiwaniu takich pereł jak pan Jan.
2014.08.21
~ Mira
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Wspaniały odcinek pod każdym wzgledem , a Pan Jan wyjątkowy znawca tematu .Szacunek dla wiedzy Pana Jana .Super !!!
2014.08.21
~ Jan
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Bardzo dobry odcinek, pozdrawiam !
2014.08.21
~ Czesław
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Znakomity odcinek, świetne porady i pomysły do zastosowania na własnej działce. Wielki Szacun dla Pana Jana za wiedzę, pomysłowość, umiejęność zastosowania wiedzy oraz upór w realizacji celu. Przydałyby się jeszcze ekologiczne porady Pana Jana na temat walki ze szkodnikami i chorobami w ogrodzie. Może będzie to pomysł na kolejny ocinek. Jeszcze raz dziękuję!!!!
2014.08.21
~ Daniel
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
super! pasja Pana Jana jest niesamowita i bardzo wartościowa dla wszystkich pasjonatów ekologicznych ogródków, odtworzę sobie odcinek i zrobię stosowne notatki, nie można tego zaniechać, tak wartościowych informacji jeszcze nie słyszałam! cieszę się, ze Pani Maja również dba by takie perełki pokazywać, prosimy o więcej by taka wiedza nie zanikła!
2014.08.21
~ Sylwia pasjonatka ogrodów
Wreszcie coś dla działkowicza
Pierwszy raz coś co można wykorzystać na działce w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym. Pan Jan to pasjonat i profesjonalista. Brawo Panie Janie. Pierwszy raz widzę ten piec do pyrolizy drewna i butelkową metodę oceny jakości gleby Piękny instruktaż przekopania i uszlachetnienia gleby. Też znakomity pokaz robienia kompostu. Dzięki Panie Janie za podzielenie się swoim niemałym doświadczeniem ogrodniczym. Pani Maju dziękuję za praktyczny odcinek. Oby takich więcej!
2014.08.21
~ działkowicz
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Dziękuję za bardzo cenne uwagi przekazane w tym odcinku. Pan Jan Styra to prawdziwy ogrodnik. Bardzo podobają mi si jego wynalazki. Odcinki takie jak te wnoszą bardzo wiele ciekawych informacji które mogę wykorzystać. Ten odcinek był naprawdę fantastyczny - oby było takich więcej. dziękuję i pozdrawiam.
2014.08.21
~ Anna
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Dziekuje bardzo za informacje! Obejrze dzisiaj z wielka przyjemnoscia. Pozdrawiam serdecznie.
2014.08.21
~ danuta
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Pani Danuto, otworzyć odcinek można dopiero następnego dnia po jego premierze - czyli dziś:) (informacja o terminie publikacji video podana jest na początku opisu odcinka).
2014.08.21
Redakcja
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
O rany i bez reklamy firmy ogrodniczej;) Bardzo interesujący odcinek, cudowni ludzie w takim cudownie \\\"swoim\\\" ogrodzie. Serdecznie pozdrawiam, życzę ogromiastych dyń i proszę o więcej takich wiarygodnych pasjonatów a nie inwestorów.
2014.08.21
~ Beata
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Pani Maju, proszę o dokładny szkic \"pieca\" do wypalania drewna na węgiel drzewny. Podczas oglądania nie zdążyłem się przyjrzeć owej konstrukcji a chciałbym coś takiego wykorzystac u siebie. Serdecznie pozdrawiam :)
2014.08.21
~ Grzegorz
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Nie mozna otworzyc!
2014.08.21
~ danuta
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Odcinki w ktorych firmy urzadzaja ogrody,a potem je pielegnuja, sa reklama dla tych firm.Dla wiekszosci wielbicieli ogrodow warzywnych, czy kwiatowych niewiele znacza.Pani Maju wiecej takich programow.W tym odcinku,w pokazanym ogrodzie nie ma rownych alejek,mostkow,kaskad,nie o to chodzi.Szkoda,ze nie dowiedzielismy sie nic wiecej o Panu Styrze,kim jest z zawodu i skad czerpie taka wiedze.
2014.08.21
~ Irene 26
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Wspaniały odcinek!!! Bogaty w porady i wiedze.Super proszę o więcej takich programów.
2014.08.21
~ kris
Re: Królestwo wielkich dyń (odc. 476)
Super wartościowy odcinek dużo nauki o kompoście i wzbogacaniu gleby bardzo bardzo dziękuje i proszę o więcej w tych tematach
2014.08.21
~ EWA 124

Poprzedni odcinek

Pastelowy ogród i dekoracje świąteczne (odc. 475)

Pastelowy ogród i dekoracje świąteczne (odc. 475)

Odwiedzamy nieduży ogród pełen kwiatów w kolorach białym, różowym, niebieskim i fioletowym. Właścicielka tak zaprojektowała przestrzeń, że ogród wydaje się...

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Polubić pająki

Polubić pająki

Pająki są często nielubianym mieszańcem ogrodu, ale są też pożyteczne. A jak się okazuje, także bardzo ciekawe.

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

\

"Maja w ogrodzie" rekomenduje imprezy ogrodnicze

W jakim spotkaniu lub wydarzeniu o tematyce ogrodniczej - i pokrewnej - warto wziąć udział w najbliższym czasie?

więcej »
Ocena
92%
8%
Facebook Twitter Blip Digg