Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Forum

Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
komentarze autor
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Polecam przepisy forumowiczek http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria/50044-cukinia-dynia-wyhodowalismy-to-zjadajmy-ze-smakiem
2012.11.07
~ bogna
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Ja polecam zupę z dyni z cząbrem. 1 cebule pokroić, zeszklić, następnie dodać 1 paprykę pokrojoną w kostkę, 1 pomidor pokrojony wszystko razem dusimy. +1/3 szkl. ryżu + sól +wywar (kostka rosołowa lub rosół) gotować do miękkości +1 łyżeczka płaska słodkiej papryki, pieprz, vegeta, trochę ostrej papryki Dynię pokrojoną w kostkę rozgotować w osobnym naczyniu, dodać do przygotowanego wywaru z ryżem +1 łyżka cząbru suszonego. Gotować z 5 min. jak za gęsta rozrzedzić. Nalewać na talerze, gorącą posypać żółtym serem (startym na grubych oczkach).
2012.09.15
~ asiag
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Ja łącze rozgotowaną dynię z serkiem śmietankowym w proporcji ok 2 szkl dyni 400 gr.serka.To wszystko miksuję z cukrem pudrem wedle uznania.Dodaję przyprawy tz.1-2 łyżeczek przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki imbiru.Można dodać ze 2 łyżki śmietany kremówki ale nie koniecznie.Wykładam to na miseczkę i częstuję gości którzy tą masę nabierają sobie trzymając w ręce biszkopty.Dostałam ten przepis od mojego zięcia z USA.Jest pyszny polecam .Nie spotkałam podobnej wersji nigdzie.
2012.09.15
~ Giga
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Fajny pomysł, tylko to nie jest dżem, bo jak jest zagęszczony? Dynia to genialne warzywo, kocham je za kolor i możliwości zastosowania, no i jest tania!
2011.12.12
~ misia
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Moja wersja dżemu z dyni: miąższ pokrojony w kostkę zasypujemy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny i cukrem, mieszamy,.zostawiamy na noc ( w chłodnym miejscu). Rano kilka razy jeszcze mieszamy, bo dynia puszcza sok. Rozgotowujemy masę dyniową. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową swojej roboty, trochę imbiru ( świeżego startego lub kandyzowanego) i kilka goździków.Nie daję cynamonu, bo ma moim zdaniem za intensywną nutę. Goździki przed zmiksowaniem wyjmuję.Miksuję masę, wkładam do słoików, pasteryzuję. Jeśli ktoś chciałby mieć kostki dyni ( na kruche ciastka świąteczne ) musi sie pobawić w wyjmowanie dyni z zalewy i wrzucanie na wrzący syrop. Cukru, kwasku, cytryny daję" na oko"- próbuję, bo nie lubię gdy jest zbyt słodkie.Masa jest gęsta, nadaje się na słodkie farsze.
2011.12.12
~ gea
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Co do tego dżemu, to mam pewne uwagi - zrobiłam w tym roku dżem z 5 kg rozgotowanego miąższu dyni. Jednak był wodnisty, więc musiałam dodać więcej cukru żelującego (aż 5 torebek). Moja propozycja - zrobić w małym naczyniu najpierw próbę, ile trzeba dodać cukru i preparatu żelującego, bo dynia dyni nie równa. Do tego skórkę gotować osobno z cukrem w minimalnej ilości wody! Ale dżem rewelacyjny w smaku. Polecam!
2011.11.08
~ mania
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A ja zrobiłam dżemik dyniowo-pomarańczowy - pycha! Dodałam tylko mniej cukru niż w przepisie, bo i tak wychodzi bardzo słodkie i dorzuciłam korzenne przyprawy. Podałam do naleśników, posypałam odrobiną świeżej mięty i ta mięta dopełniła dzieła, polecam!
2011.11.08
~ Pauli
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
dotyczy zupy arabskiej - ja duszę cebulę i dynię na oliwie (ew. na oleju, ilość łyżek oliwy wg upodobań), przyprawy dodaję już jak duszę warzywa (uważam, że wyższa temperatura np. przy smażeniu, wydobywa wszystkie aromaty przypraw, rada: owoce kolendry wcześniej miażdżę w moździeżu). Serek topiony dodaję do zupy na talerzu - lubię gorące zupy - serek częściowo rozpuści się. Zdecydowanie wolę zupę bez jogurtu, wtedy ma bardziej "dyniowy" smak.
2011.11.07
~ halszka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Przepisałam ten przepis z : Zupa krem z dyni-Kuchnia indyjska Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21) Składniki: 0,5 kg dyni, pomidor, 4 łyżki masła, 1 posiekany ząbek czosnku, chilli, tarty korzeń imbiru, 3 szklanki domowego rosołu, pieprz, sos sojowy Sparz pomidora, obierz ze skórki. Na rozgrzanym maśle usmaż dynię pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojonego pomidora, imbir, czosnek i chilli, zamieszaj, zalej rosołem. Gotuj, aż dynia będzie miękka, zmiksuj. Dopraw pieprzem i sosem sojowym. Podawaj zupę z wybranym dodatkiem Krem z dyni podaj w małych filiżankach, przykryj czapką bitej śmietany i posyp proszkiem ze zmiksowanych suszonych grzybów.
2011.10.23
~ mania
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A ja gorąco polecam pyszną zupę krem z dyni z programu "Para w kuchni": http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2861_zupa-krem-z-dyni.html Zupa dzięki dodatkowi czosnku i imbiru jest rozgrzewająca - w sam raz na jesienno - zimowe chłody. W ten sam sposób, ale bez podsmażania i bez dodatku pomidora można zrobić zupę z marchwi. Z dzieciństwa pamiętam tajemniczy smak kompotu z dyni mojej babci, ale jeszcze nigdy go nie gotowałam.
2011.10.22
~ Dida
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
A w tej arabskiej zupie, to kiedy dodać ten ser topiony i te egzotyczne przyprawy, a cebulę dusić bez wody? Może trochę oliwy do zeszklenia, a potem dodać dynię?? poproszę o dokładniejszą instrukcję! Uwielbiam wszelkie zupy z dyni....
2011.10.20
~ efka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Bardzo polecam zupę arabską z dyni, szczególnie na zimne dni - robiłam kilka razy. składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 porcje śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz przyrządzanie: Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
2011.10.20
~ halszka
Re: Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
znakomity polecam gorąco.
2011.10.16
~ kaja
Re:sprawdzone potrawy z dyni
Dżem dyniowo - pomarańczowy SPRAWDZONY!!!! To rewelacja do chleba, naleśników ale i do posmarowania jednej warstwy biszkoptu na tort z owocami (ananasy, pomarańcze). Niestety zrobiłam zbyt mało, bo tylko (!!!) 16 słoików 0,25. W najbliższym sezonie poprawię się. Warto. jest trochę "zabawy" z pomarańczą - ale za to potemmm,,,,, mniam.
2011.04.06
~ Hana
Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Jak przygotować wykwintny dżem dyniowo-pomarańczowy albo pyszną zupę dyniową?
2011.03.01
Maja w ogrodzie