Syrop z mniszka i mniszkowe wino
dodano: 29.04.2011
Pospolity chwast, mniszek, ma wiele leczniczych właściwości. Robi się też z niego pyszny miód.
Syrop z mniszka i mniszkowe wino
Malownicze, złote łany kwiatów są piękną ozdobą wiosennych łąk i kwitnących sadów. Pełno ich też przy drogach, na nieużytkach i trawnikach. W ogrodach traktujemy je jako uporczywe chwasty. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mniszek lekarski - popularnie zwany mleczem - to cenna roślina lecznicza. Wartościowe są w tej roślinie wszystkie części - zarówno liście, korzeń jak i kwiatostany. Ziele mniszka leczy między innymi wątrobę, ułatwia trawienie, podnosi odporność, obniża ilość cukru we krwi. W domowych warunkach najprzyjemniej robi się przetwory z kwiatów. Stosuje się je jako lekarstwo na kaszel i infekcje układu oddechowego, zwłaszcza dla dzieci. Są ponoć doskonałe na przewlekłe nieżyty jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
 
Mniszek lekarski jest rośliną wieloletnią. Spomiędzy rozety liści wyrastają wiosną pojedyncze koszyczki wypełnione setkami drobnych kwiatów. Potem mniszki powtarzają kwitnienie aż do września, ale nie tak obficie. Od pojawienia się pierwszych kwiatów do momentu, gdy zmienią się w dmuchawiec, mija niewiele ponad 2 tygodnie. Wtedy wiatr unosi w powietrze lekkie nasiona. Polska nazwa mniszek pochodzi właśnie od tego puchatego owocostanu - po zdmuchnięciu białej kuli ukazuje się dno koszyczka.
 
Na zbiór płatków wyruszamy w słoneczny dzień. Ale uwaga, trzeba się śpieszyć, bo po południu lub podczas pochmurnej pogody kwiaty mniszka się zamykają. W maju nazbieranie pełnego koszyka zajmuje zaledwie około pół godziny.
 
Z kwiatka wyskubujemy same płatki, bo tylko z nich można zrobić syrop lub wino o dobrym smaku. Pozostałe części rośliny zawierają bowiem biały, gorzki sok mleczny. Same płatki są bardzo cenne i poniżej podajemy przepis na syrop lub tzw. miód, ale można je też zalać białym gronowym winem, lub posypywać nimi sałatki owocowe i warzywne.
 
Syrop lub miód z mniszka – sprawdzony przez nas przepis!
Składniki:
2 szklanki płatków z mniszka
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
 
Sposób przygotowania:
Całość gotujemy 20 minut, odcedzamy kwiaty. Zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji i przelewamy do słoików.
 
W procesie gotowania powstaje gęsty i lepki miód. Nie wolno go przechowywać w lodówce, bo szybko skrystalizuje. Kto polubi przetwory z mniszka, robi je potem co roku w dużych ilościach. Niektórzy popijają syrop z herbatą inni mieszają z wodą, miód zjadają z pieczywem lub dodają do ciast. W tracie gotowania do syropu przechodzą z kwiatków cenne substancje - między innymi żółte barwniki z grupy karotenoidów i związki flawonowe. Wpływają one na wzmocnienie naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i rozkurczająco.
W sprzedaży spotyka się też prawdziwy miód produkowany przez pszczoły z nektaru tych kwiatów. Miód mniszkowy zalecany jest rekonwalescentom na wzmocnienie, dobry jest też dla chorych na nerki i wątrobę.
 
Wino z mniszka lekarskiego jest jednym z ciekawszych trunków.
 
Składniki:
8-10 szklanek samych płatków
syrop z 1,3 kg cukru i 0.5 l wody
135 g rodzynek
1,5 pomarańczy bez skórki
drożdże Tokay - cała paczka
pożywka - pół łyżeczki
kwasek cytrynowy - pół łyżeczki
 
Sposób przygotowania:
Płatki mniszka, rodzynki i pokrojoną pomarańczę zalać 1,5 l wrzątku na 3 doby. Odcedzony napar przelać do gąsiora. Dolać syrop i litr wody, a potem wystarczy już tylko poczekać, aż całość przefermentuje.