Kalafior po swojacku
dodano: 14.10.2011
Gospodynie należące do Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Swojacy, przygotowują wiele smacznych produktów. Są wśród nich np. pyszne kalafiory.
Kalafior po swojacku
Składniki:
 
1 kalafior
1 brokuł
1 papryczka chilli
5 ząbków czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
 
Zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczki kwasku cytrynowego
na dno słoika
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
gałązka kopru
 
Sposób przygotowania:
Kalafior i brokuł zblanszować, następnie warstwowo układać w słoiku: kalafior, papryczka chilli, czosnek, kolorowe papryki słodkie i brokuły.
Zalać zalewą i następnie pasteryzować 25 minut.