Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Potrawy z dyni

dodano: 01.03.2011

Garść ciekawych przepisów na pyszne dania z dyni

Potrawy z dyni

W plenerowej kuchni "Mai w ogrodzie", Joanna i Kinga Legutko polecają potrawy z roślin dyniowatych. Najpierw zrobiły spaghetti z dyni makaronowej. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone warzywa - cebulę, marchew i paprykę, na końcu pieczarki. Wszystko przez chwilę podduszamy. Ciekawe przepisy podajemy poniżej.

Spaghetti z dyni makaronowej
 
Składniki:
owoc dyni makaronowej
oliwa
pieprz, sól
papryka, cebula, pieczarki (lub inne dowolne warzywa)
 
Sposób przygotowania:
Dojrzały owoc ze skórką włożyć do wody i  gotować ok. 40 min. Ugotowaną dynie makaronową  przekroić w poprzek na pół i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Pozostały, rozpadający się na włókna miąższ wyjąć łyżką. Paprykę, pieczarki i cebulę obsmażyć na oliwie, na końcu wszystko połączyć z dynią. Doprawić pieprzem i solą.

Dynia makaronowa w sosie greckim
 
Składniki:
owoc dyni makaronowej
mała porcja włoszczyzny
duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
cząber
papryka
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
 

Sposób przygotowania:
Dojrzały owoc ze skórką włożyć do wody i  gotować ok. 40 min.  Następnie owoc przekroić poprzecznie na pół, usunąć nasiona, a wybrany miąższ pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.

Włoszczyznę i cebulę oczyścić, zetrzeć na jarzynowej tarce i dusić z olejem, pieprzem ziarnistym i zielem angielskim, podlewając niewielką ilością wody. Kiedy już składniki będą miękkie, należy dodać miąższ dyni, koncentrat pomidorowy i jeszcze przez krótką chwilę dusić. Przyprawić sos do smaku, a po jego wystudzeniu zalać dynię.

Zupa - krem z dyni z wanilią (na 2 osoby)

Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii (lub 1/2)  przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka
Dodatki: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z masłem
 
Sposób przygotowania:
W rondlu lub garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut   aż dynia będzie całkowicie miękka.

W połowie gotowania dodać wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Usunąć pustą laskę, zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.

Placek z dyni na cieście francuskim

Składniki:
50 dag dyni
600 ml mleka
10 dag cukru
odrobina imbiru
półtorej szczypty cynamonu
3 jaja
szczypta szafranu (niekoniecznie)
3 łyżki masła
50 dag mrożonego ciasta francuskiego
 
Sposób przygotowania:
Obierz dynię i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynie odsącz dokładnie (na sitku albo gazie), wymieszaj z cukrem i przyprawami. Dodaj jajka, masło i resztę mleka. Rozetrzyj mikserem, żeby nie było grudek masła.

Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj na dwa cienkie krążki (większy i mniejszy). Większym krążkiem wyłóż natłuszczoną  okrągłą formę na tartę. Na środku rozsmaruj nadzienie dyniowe. Wygładź wierzch. Nałóż drugi krążek ciasta i sklej brzegi. Piecz ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Można skropić ciasto wodą różaną.

Dyniołak

Składniki:
4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skórka + sok)
250 g obranej dyni
200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 
50 g mąki
szczypta mielonych goździków
cynamon wedle uznania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Żółtka utrzeć z miodem, a kiedy się połączą dodać otartą skórkę i sok z cytryny - dalej należy ucierać. Potem dosypać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy, mielone migdały i oczywiście - dynię. Wymieszać wszystko dokładnie. Ubić białka na dosyć sztywna pianę, którą ostatecznie należy dodać, delikatnie mieszając, do masy dyniowo-migdałowej. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, dobrze wysmarować masłem tortownicę (najlepiej o średnicy 21 cm) i przełożyć do niej ciasto. Kiedy ciasto wystygnie można posypać je cukrem pudrem.

Ciasto z dynią

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanki cukru
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
1 szklanki oleju
cukier puder
 
Sposób przygotowania:
Zmiksować jaja z dynią i olejem, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Marynowana dynia

Składniki:
1,5 kg obranej dyni   
1 kg cukru
2 szklanki octu winnego
przyprawy, np. anyżek, cynamon
2 liście laurowe
imbir
goździki
płaska łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
 
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w zgrabne, niezbyt duże kostki lub wydrążamy specjalną łyżką niewielkie kulki. Cukier, ocet winny i wybrane przyprawy zagotowujemy i trzymamy przez minutę na ogniu. Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Jedną wrzucamy do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min, by się nie rozgotowała. Natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową na dużą miskę, a do syropu wrzucamy następną część i postępujemy podobnie, aż do czasu, gdy cała dynia zagotuje się w syropie. Następnie ułożoną w misce dynię zalewamy przechłodzonym syropem, w którym się smażyła, i przykrytą pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia syrop zlewamy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 min i ponownie, gdy przestygnie, zalewamy dynię. Trzeciego dnia syrop ponownie zlewamy, gotujemy przez 5 min (zawsze bez przykrycia). Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego usuwamy przyprawy, na wierzchu kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. Gdy nie mamy odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania zapraw, słoiki z dynią możemy pasteryzować przez 15 min.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
94%
6%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Potrawy z dyni
Po latach trafiłam na te przepisy z dyni makaronowej i dzięki pani Mai dowiedziałam się, że można ją poddać obróbce gotując, niekoniecznie piekąc, co dla mnie jest łatwiejsze. Dziękuję!
2021.11.30
~ nana

Poprzedni przepis

Bożonarodzeniowe pierniczki

Bożonarodzeniowe pierniczki

Maja Popielarska chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. Gdy zbliżały się Święta Bożego Narodzenia, przyszła pora na pyszne pierniczki.

więcej »
Ocena
98%
2%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg