Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Suwalskie przetwory - syrop z czarnego bzu

dodano: 24.02.2012

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Suwalskie przetwory - syrop z czarnego bzu
Odwiedzając gospodarstwo agroturystyczne państwa Gierszów, więcej o nim można przeczytać tutaj: Gościniec Drumlin, podpatrywaliśmy kilka pomysłów gospodarzy na przetwory.
 
Dzieła kulinarne wychodzą spod ręki pani Grażyny, która eksperymentuje i robi kandyzowane owoce i warzywa: jest cukinia, buraczki, marchewka, dynia, pigwa, porzeczka… Wszystkie te warzywa są surowe wrzucane do syropu lekko zakwaszonego kwaskiem cytrynowym, aż zrobią się szkliste. Potem suszy się je w suszarce go grzybów.
Pani Grazyna ma też kwas własnej produkcji – uzyskany przez przypadek, gdy przyrządzano syrop z kwiatów czarnego bzu. Stał w cieple i wytworzył gaz.
 
Oto przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu:
Składniki:
- 60 baldachów kwiatów,
- 2 litry wody,
- 1 kg cukru
- sok z 10 cytryn.
 
Sposób przyrządzania:
Robimy syrop z cukru i wody z dodatkiem soku cytrynowego i zalewamy nim kwiaty.
Po 48 godzinach odcedzamy, zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek, każdą zalewamy łyżką spirytusu, zakręcamy i bez pasteryzacji stawiamy w piwnicy.
Taki syrop może stać nawet dwa lata.
 
A jeśli ktoś chce uzyskać napój gazowany, to gotowy syrop rozcieńcza się wodą, doprawia do smaku i po jakimś czasie – zależnie od temperatury otoczenia – płyn gazuje.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
96%
4%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Suwalskie przetwory - syrop z czarnego bzu
Wszystkie odcinki Mai to arcydzieło - Pani Maju; tak dalej...i dalej... pozdrawiam!
2022.01.24
~ Krysia0101
Re: Suwalskie przetwory - syrop z czarnego bzu
dzisiaj, t.j. 03,03,12 w TVN Meteo obejrzałam program o gościńcu - drumlin u p-twa Giersz - i wiecie co???? - zakochałam się w tym miejscu!!!!!! To, co zobaczyłam w tym programie zauroczyło mnie niesamowicie. Mieszkam też w uroczym miejscu t.j. Tuszyn - Las k/ Łodzi i tu też przyjeżdżają wczasowicze i letnicy, ale u nas nie ma tej niesamowitej charyzmy, nie ma tej zaczarowanej tajemniczości i smacznej, a jednocześnie egzotycznej dla nas wschodniej kuchni, co u Was, na suwalszczyżnie. Nigdy nie byłam w tamtych stronach, ale dzisiaj, po obejrzeniu tych cudownych i zaczarowanych zakątków , obiecuję, że TAM dojadę i obejrzę te wspaniałe regiony i spróbuję tej wspaniałej wschodniej kuchni . Proszę, podrapcie Różę za uszkiem. Serdecznie pozdrawiam właścicieli - mam nadzieję, że w tym roku się spotkamy.
2022.01.24
~ gosia g.

Poprzedni przepis

Wędzimy ryby

Wędzimy ryby

Jak przygotować to wędzenia ryby? Przedstawiamy wskazówki pana Marka Ryncarza, właściciela ogrodu w Rypinie.

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg