Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Paproć a 'la szparagi

dodano: 24.02.2013

Liście pióropusznika strusiego można wykorzystać w kuchni, bo są smaczne!

 Paproć a \'la szparagi
Wiosną, kiedy liście pióropusznika strusiego (Matteucia struthiopteris) są bardzo młode i mają zwinięte końce, można je zerwać, bo są smaczne i jadalne.  A przepis ich przyrządzenia banalnie prosty. Podajemy je jak szparagi.

Młode pędy tej paproci, zwane pastorałami, odlewamy 1/3 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 5 min. aż woda odparuje. Potem dodajemy 2 łyżki masła.  Solimy i wrzucamy 2 łyżki bułki tartej, aż do jej zrumienienia.
 
Podajemy natychmiast.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
93%
7%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Smardze faszerowane cielęciną

Smardze faszerowane cielęciną

Pewnie niewiele osób jadło smardze, bo są pod ochroną. Ale jeśli u kogoś w ogródku te grzyby się pojawiają, to można przygotować z nich smaczną potrawę.

więcej »
Ocena
93%
7%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg