Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Konfitura z antonówek

dodano: 23.03.2013

Jak przygotować pyszną konfiturę z antonówek?

Konfitura z antonówek
Jabłka najpierw ważymy. Przygotowujemy cukier i jabłka w stosunku 1 kg jabłek:1 kg cukru. Antonówki obieramy, usuwamy wszystkie obite części i gniazda nasienne. Mniejsze jabłka kroimy na ósemki. Większe tak, żeby grubość kawałka miała nie więcej niż 1 cm.
 
Obrane jabłka wkładamy pojedynczą warstwą do garnka o grubym dnie i zasypujemy warstwą cukru. Kładziemy kolejną warstwę jabłek i znowu cukier - aż do zużycia wszystkich produktów.
Zostawiamy na 24 godziny. Co kilka godzin lekko poruszamy garnkiem. Kiedy jabłka nasycą się cukrem, zaczynamy gotowanie.
Bardzo ważne jest dokładne wykonanie wszystkich czynności.
 
Pierwszego dnia doprowadzamy jabłka powoli do wrzenia - na małym ogniu, co powinno trwać 2 godziny - a następnie gotujemy bez przykrycia 8 minut.
 
Drugiego dnia doprowadzamy je do wrzenia o połowę krócej - przez godzinę i gotujemy 4 minuty.
 
Trzeciego dnia doprowadzamy do wrzenia przez 30 minut i gotujemy 3 minuty.
Według przedwojennej receptury słoiki myjemy, następnie wyparzamy w piekarniku i przemywamy spirytusem. Napełniamy gorącą konfiturą. Na wierzch kładziemy krążek celofanu zamoczony w spirytusie.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
92%
8%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Re: Konfitura z antonówek
Z kwiaciarni chociażby:)
2021.11.28
~ Paula
Re: Konfitura z antonówek
A skąd dziś wziąć celofan ???
2021.11.28
~ Iza124
Re: Konfitura z antonówek
Ten ogródek jakoś nie jest oprotestowany przez forumowiczów, mimo, że jest ekipa ogrodników. Miła malarka, piękne obrazy i ogród z duszą.
2021.11.28
~ EWA
Re: Konfitura z antonówek
Obejrzałam w telewizji pierwszy raz ten program i podobał mi się. Trafiłam akurat na próbowanie konfitury z antonówek. Widok tych małych kawałeczków jabłek zaintrygował mnie . Lubię eksperymentować. Na jesieni na pewno sprubuję tę konfiturę zrobić. Dziękuję za przepis.
2021.11.28
~ terksi

Poprzedni przepis

 Paproć a \'la szparagi

Paproć a 'la szparagi

Liście pióropusznika strusiego można wykorzystać w kuchni, bo są smaczne!

więcej »
Ocena
93%
7%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg