Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Druga połowa maja w ogrodzie

dodano: 20.05.2011

Czym zajmujemy się w tym tygodniu w ogrodzie?

Druga połowa maja w ogrodzie
W tym tygodniu w ogrodzie
 
- Po wiosennym sprzątaniu pozostają stosy wyciętych gałęzi, chwastów i innych organicznych odpadków. Dobrym rozwiązaniem jest zbieranie ich do wygodnych plastikowych kompostowników. W zależności od potrzeb ogrodzie można postawić 3 lub 4 takie zbiorniki. Kompost jest najcenniejszym nawozem dla roślin, poprawia także strukturę gleby, więc warto go produkować.
Do pryzmy możemy dodawać również resztki owocowe i warzywne z domowej kuchni. Kiedy kompost dojrzeje, czyli po około roku, otwieramy klapę w dole zbiornika i wyjmujemy gotowy sypki, przyjemny w dotyku nawóz, pełen łatwo przyswajalnych dla roślin składników.
- Dalej obsadzamy nasze tarasy i balkony - część kwiatów warto posadzić na rabatach.
- Wyrywamy chwasty, by nie odbierały uprawianym roślinom wody i składników pokarmowych. Najkorzystniej usuwać je w dni słoneczne, ciepłe, bo wtedy szybko wysychają.
- W warzywniku rozpoczynamy siew fasoli szparagowej.
- Pojawiły się już komary, więc wylewamy wodę z zbiorników, by nie rozwijały się ich larwy.
 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
95%
5%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Oto mała metamorfoza tarasu w ogrodzie w Mieruciach.

więcej »
Ocena
75%
25%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
90%
10%
Facebook Twitter Blip Digg