Syrop ze stokrotek
dodano: 18.05.2013
Stokrotki malowniczo wyglądają w trawie, a przy okazji - można je też wykorzystać w kuchni.
Syrop ze stokrotek
Ze stokrotek można przygotować smaczny syrop. 
 
Składniki:
2 szklanki całych kwiatów stokrotek
Szklanka cukru
Pół szklanki wody
Sok z połowy cytryny
 
Sposób przygotowania:
Całe kwiaty stokrotek wrzucamy na gorący syrop, przygotowany  ze szklanki cukru, połowy szklanki wody i  soku wyciśniętego z połowy cytryny. Gotujemy około 5 minut i pozostawiamy. Za kilka godzin cedzimy przez sito, syrop wlewamy do słoika i pasteryzujemy lub zużywamy na bieżąco, jako dodatek do wody.  Można go podawać  do picia nawet niemowlętom.
 
 
 
Stokrotki  zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, saponiny,  garbniki, kwasy, sole mineralne, witaminy.  Stokrotki mają przede wszystkim działanie moczopędne, odtruwające, zapobiegają powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, regulują przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, regulują wypróżnienia i cykl miesiączkowy.
 
Surowcem zielarskim jest cała roślina z liśćmi lub sam kwiat (koszyczek) stokrotki. Można go suszyć  w temp. do 40 stopni C, a potem robić napar: 2 łyżki kwiatów lub ziela zalać 1 szklanką wrzątku; parzyć pod przykryciem 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki; niemowlęta - 1-2 łyżeczki płynu 3-4 razy w ciągu doby.