Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
dodano: 01.03.2011
Jak przygotować wykwintny dżem dyniowo-pomarańczowy albo pyszną zupę dyniową?
Kolejne, sprawdzone potrawy z dyni
Dżem dyniowo-pomarańczowy
 
Składniki:
1,5 kg dyni
2 duże soczyste pomarańcze
sok z 0,5 cytryny
0,5 kg cukru
kawałek imbiru (opcjonalnie)
1 cukier żelujący 1:2
 
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skórki, rozgotować. Potem miąższ rozbić tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić blenderem.
Pomarańcze dobrze umyć, otrzeć z nich skórkę. Pozostałą białą skórkę obrać dużymi płatami, odłożyć. Zagotować w rondlu syrop z 1 szklanki wody i 2 łyżek cukru i gotować w nim skórkę pomarańczową aż zmięknie (ok.10 min). Pomarańcze rozdzielić na ząbki, z każdego zdjąć skórkę. Miąższ pomarańczy drobno pokroić i wyjąć pestki.
Następnie połączyć rozgotowaną dynię, pokrojone pomarańcze, cały cukier, ugotowane skórki z syropem i sok z cytryny oraz włożone w cienką pończochę lub gazę białe skórki (znajdują się w nich pektyny, które dodatkowo żelują dżem i dają ciekawy, lekko gorzkawy smak). Gotować na wolnym ogniu około 20-30 min. Można pozostawić do następnego dnia. Spróbować - jeśli dżem jest za mało kwaśny, dodać jeszcze soku z cytryny. Białe skórki w pończosze wyjąć, do dżemu dodać torebkę cukru żelującego, gotować kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić je do góry dnem.
Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ma pomarańczowy smak i piękny złocisty kolor. Jest doskonały na przykład do naleśników.

Zupa dyniowa
 
Składniki:
około 1 kg pokrojonej w kostkę dyni
kilka ziemniaków
2 duże cebule
koncentrat pomidorowy
sól
śmietana kwaśna (opcjonalnie)
kostka warzywna lub bulionowa
oliwa lub olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, często mieszając, aż się dobrze zrumieni.
Do około 1,5 litra wody wrzucić dynię, zrumienioną cebulę, kostkę bulionową. Gotować około 15 min., aż dynia będzie miękka.
Osobno ugotować (w niewielkiej ilości wody) pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę dyniową zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy - około 2 łyżek, do smaku, posolić. Dodać ugotowane ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. (Można też ziemniaki od razu ugotować z dynią i zmiksować).
Na koniec do talerza można dolać łyżkę śmietany lub jogurtu albo olej z pestek dyni.

Smacznego!