Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Kwiatowe przepisy

dodano: 07.12.2013

Gratka dla tych, którzy chcieliby poeksperymentować w swojej kuchni, wykorzystując jadalne kwiaty.

Kwiatowe przepisy
W odcinku 473. gościła pani Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książki z przepisami na dania z jadalnymi kwiatami.
 
Oto kilka przepisów pani Małgorzaty. Pozostałe przepisy można znaleźć na jej blogu pinkcake.blox.pl, a przede wszystkim w książce "Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach."
 
Zaczynamy od koniczyny, o której mówimy w odcinku programu.
 
"Koniczyna biała i różowa – ich kwiaty mają charakterystyczny, przyjemny zapach i łagodny, słodki smak. Koniczynę można wykorzystywać w sałatkach (na surowo należy jeść same płatki!), a także w naparach lub w syropach. Może też służyć do aromatyzowania przetworów owocowych.
W Irlandii w czasach głodu, suszone kwiaty białej koniczyny mielono na mąkę, z której pieczono chleb.
 
Wino z kwiatów  koniczyny
Składniki na 4 litry
- 2 litry (8 szklanek) samych płatków białek o czerwonej koniczyny
- 1,5 g (1 kopiasta łyżeczka) pokruszonych liści czarnej herbaty
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1,5 kg (7 szklanek) cukru
- 4 l (16 szklanek wody)
- 15g (1 opakowanie) drożdży winiarskich
- 2 g (łyżeczka_ pożywki dla drożdży
- 250g pokrojonych rodzynek
 
Zbierz kwiaty i rozłóż cienką warstwą na białej płachcie, żeby opuściły je drobne owady. Przebierz kwiaty z brzydkich okazów, podgniłych i obeschniętych. Oberwij płatki i włóż je do odpowiednio dużego naczynia razem z herbatą. Cytryny i pomarańczę umyj, wyparz i pokrój w plastry razem ze skórkami, dodaj je do kwiatów. Dodaj cukier do wody i zagrzej tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił. Zalej tą wodą kwiaty z owocami i odstaw na trzy dni. Po tym czasie rozpuść drożdże winiarskie i pożywkę dla drożdży w małej ilości ciepłej wody, dodaj rodzynki i wlej zaczyn do gąsiora o pojemności przynajmniej 15 l. Przecedź kwiaty i owoce, dobrze wyciskając i wlej płyn do gąsiora. Przykryj gąsior czystą gazą i odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce (nie powinno być cieplej niż 30 stopni). Po tym czasie nałóż na gąsior rurkę fermentacyjną. Fermentuj przez 2 do 4 tygodni. Kiedy na powierzchni zaczną przestaną pojawiać się pęcherzyki, zlej wino znad osadu do czystego gąsiora. Zatkaj rurką fermentacyjną i odstaw w chłodne miejsce (12-15 stopni). Wino powinno leżakować przynajmniej 2 miesiące. Od czasu do czasu próbuj, czy już nadaje się do spożycia. Całkowicie wyklarowane wino ściągnij ostrożnie rurką z gąsiora i przelej do butelek.
 
 
Korzenne risotto z nagietkami
Składniki na 6-8 porcji
- masło i oliwa do smażenia
- 2 szalotki
- 400 g (2 szklanki) ryżu do risotto
- 300 ml (2 filiżanki) płatków nagietka
- 1 l (4 szklanki) rosołu lub bulionu warzywnego
- 6-8 goździków (przyprawy)
- 2-3 kawałki kory cynamonowej
- 3 g (1 łyżeczka) kardamonu
- 40 g (3 łyżki) tartych migdałów
- sól, pieprz, chilli do smaku
 
Na maśle zeszklij posiekane szalotki. Dodaj ryż oraz nagietki i smaż 5 minut, aż ryż stanie się szklisty. W rondelku zagotuj bulion z przyprawami. Zalej ryż dwiema szklankami bulionu i mieszaj. Ciągle mieszając, gotuj ryż, aż stanie się odpowiednio miękki )około 15-20 minut). Ubytek płynu uzupełniaj kolejnymi porcjami bulionu. Dodaj migdały, pieprz i chilli, ewentualnie dosól.
 
 
Zupa nasturcjowa:
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały por
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 ml (1 łyżka) oliwy
- 5g (1 łyżka) masła
- 1,5 l (6 szklanek) rosołu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół średniego selera
- 30 g (1 szklanka) kwiatów nasturcji
- 4 łyżki (pół filiżanki) młodych liści nasturcji
- gałązka majeranku i tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 125 ml (pół szklanki) białego wytrawnego wina
 
Pora, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na połączonej z masłem oliwie, dolej rosół i podgrzej. Wrzuć drobno pokrojone warzywa, podgotuj. Dodaj posiekane kwiaty i liście nasturcji, przypraw. Na koniec dolej wino i ozdób dodatkowymi nasturcjami ich listkami."
 
 
 
 
Powyższy fragment i przepisy pochodzą z książki "Kwiatowa Uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach". Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż, wydawnictwo: Egros.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
94%
6%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Jak zakisić wielką beczkę ogórków?

więcej »
Ocena
94%
6%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg