Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Kwiaty jadalne (AO odc. 686)

dodano: 12.08.2018

W Akademii Ogrodnika zajmiemy się tematem kwiatów jadalnych, które zyskują ostatnio na popularności.

W Akademii Ogrodnika zajmiemy się tematem kwiatów jadalnych, które zyskują ostatnio na popularności. Specjalistką od potraw z dodatkiem kwiatów jest pani Grażyna Uścińska, która współpracuje między innymi z Pałacem w Wilanowie.
 
Jakie kwiaty nadają się do jedzenia? Ot, choćby znana chyba wszystkim nasturcja – i to nie tylko kwiaty, ale tez pędy, liście czy nasiona. Łodyżkę można zblanszować, by była bardziej miękka. Listek jest świetną przeciwwagą dla mdłych sałat, a kwiat nieco słodkawy. Nasiona są ostre i w zlewie octowej mogą „udawać” kapary.
 
Pani Grażyna zauważa, że stosując kwiaty możemy zrezygnować z soli, pieprzu, cukru… bo kwiaty same dosmaczą potrawę.
Słodki jest na przykład nagietek. A pani Grażyna do potraw chętnie dodaje także lilie. Jej kwiaty różniące się kolorem, różnią się też smakiem, zapachem i konsystencją. Biała jest niesmaczna, ale można ją łatwo faszerować – ot, choćby twarożkiem. Z kolei dalie są spokrewnione ze słonecznikiem, są więc podobne do niego w smaku.

Pani Grażyna zbiera kwiaty rano, bo wtedy mają najlepszy smak.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
100%
0%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Oto mała metamorfoza tarasu w ogrodzie w Mieruciach.

więcej »
Ocena
75%
25%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
90%
10%
Facebook Twitter Blip Digg