Cięcie winorośli (AO odc. 699)
dodano: 11.11.2018
Tematem dzisiejszej Akademii Ogrodnika jest przycinanie winorośli. Zabieg ten wykonuje się co roku i zależy od niego obfitość owocowania oraz​ prawidłowy rozwój rośliny.
Cięcie winorośli (AO odc. 699)
Tematem dzisiejszej Akademii Ogrodnika jest przycinanie winorośli. Zabieg ten wykonuje się co roku i zależy od niego obfitość owocowania oraz​ prawidłowy rozwój rośliny. Zasadę jej cięcia wyjaśnia Krzysztof Góra, współwłaściciel jednej z winnic pod Krakowem. 
 
Winorośl tniemy po zrzuceniu przez nią liści. To oznacza, że przeszła już w stan spoczynku i można ją ciąć aż do marca, do momentu, gdy zaczyna pompować soki.
 
Na winnicach winorośl prowadzona jest w formie tak zwanych poziomych sznurów, mocowanych na rozpiętych pomiędzy słupkami drutach. Sposób ten ułatwia przede wszystkim pielęgnację krzewu oraz zbiór owoców na latoroślach czyli pędach, które wyrosły w danym roku. Z tego powodu winorośl wymaga przycięcia, tak aby w nowym sezonie na wieloletnim pędzie pojawiły się latorośla.
 
Wszystkie te pędy, które są lekko brązowe wycinane są u samej nasady na całym krzewie. W efekcie po cięciu zostaje tylko wieloletni pień, który może być bardzo długowieczny oraz wieloletnie ramię, które ma za zadanie co roku wypuszczać nowe pędy z pąków uśpionych. Takie ramię po pewnym czasie się zużywa i wtedy zamienia się je na nowe: po prostu zostawia się jeden z wycinanych w okresie spoczynków pędów.