Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Chleb dyniowy pszenno-orkiszowy

dodano: 08.03.2014

Oto przepis na chleb na zakwasie, pieczony w piecu chlebowym (lub po prostu w piekarniku).

Chleb dyniowy pszenno-orkiszowy
W odcinku 486 prezentowaliśmy duży ogród w Łodzi. Jego właściciele mają w ogrodzie duży piec chlebowy i podali nam jeden z przepisów, z których korzystają piekąc chrupiący chlebek. Przepis ten pochodzi z bloga cobytuzjesc.blogspot.com.
 
Składniki:
200 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
200 g wody (raczej letniej)
290 g przecieru z dyni
250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g.mąki żytniej typ 720
150 g maki pszennej typ 650 lub 850
garść płatków orkiszowych (można dodać innych lub ziarno słonecznika)
2 płaskie łyżeczki drożdży instant 
1 łyżka miodu 
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku (można pominąć, ale chleb jest zdecydowanie smaczniejszy)

Sposób przygotowania:
Zakwas, przecier z dyni, wodę, olej i miód dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z drożdżami i płatkami. Całość dokładnie wyrabiamy (np. mikserem) przez ok.10 min. Ciasto powinno być bardzo klejące.

Miskę z ciastem wkładamy do torby foliowej i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie krótko wyrabiamy dodając sól i kmin mielony i zostawiamy następną godzinę. Na koniec przekładamy ciasto do wysmarowanej i posypanej np. płatkami formy. Od góry nakładamy reklamówkę, tworząc jakby balon nad formą i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godz. Ciasto powinno podwoić objętość.

Tak przygotowane ciasto odkrywamy i wstawiamy do pieca. Jeżeli nie mamy do dyspozycji pieca chlebowego, możemy przygotować je w piekarniku. Na początek lekko go nagrzewamy i wstawiamy ciasto w torbie foliowej. Gdy ciasto wyrośnie, trzeba zdjąć delikatnie reklamówkę, zamknąć piekarnik i nastawić go na 200 st. C. Po godzinie wyciągamy chleb z formy i wstawiamy jeszcze na ok.10-15 min. przykrywając górę chleba papierem do pieczenia. Jest to ważne, ponieważ ten chleb nie lubi przenosin i czasami ciasto potrafi opaść.
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
95%
5%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Poprzedni przepis

Zimowa herbatka malinowa z pomarańczami

Zimowa herbatka malinowa z pomarańczami

Na chłodne zimowe wieczory, polecamy rozgrzewającą herbatkę.

więcej »
Ocena
96%
4%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Maja poleca

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

'Zintegrowane gospodarowanie wodami opadowymi' - polecamy szkolenie!

Oto interesująca propozycja dla specjalistów: architektów, urbanistów oraz urzędników! Już w przyszłym tygodniu we Wrocławiu odbędą się szkolenie i warsztaty...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg