Wiosenne gotowanie
dodano: 10.05.2014
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem nowalijek.
Wiosenne gotowanie
W odcinku 495. programu, w ogrodzie państwa Mokrzyńskich, rozstawiliśmy ogrodową kuchnię. Kucharz Piotr Kucharski zaprezentował kilka przepisów z wykorzystaniem wiosennych jarzyn.
 
Gołąbki z młodej kapusty
 
Składniki:
6-8 liści z młodej kapusty
100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
100 g wędzonego boczku
2 pęczki botwinki
sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Liście kapusty sparzyć gorącą wodą, aby stały się bardziej elastyczne. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy będzie lekko podsmażony, dodać do niego posiekaną botwinkę. Całość razem poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zwijać i układać na sitku do gotowania na parze, gotować około 20 minut.
 
 
Wiosenna zupa

Składniki:
100 g dobrej kiełbasy
2 łyżki oleju do smażenia
2 litry wody
2 ziemniaki
1 kalarepka
1 pęczek rzodkiewki z młodymi listkami
1 pęczek zielonych szparagów
1 garść młodego szpinaku
1 garść szczawiu
1 pęczek koperku
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
 
Podsmażyć na patelni pokrojoną w plasterki kiełbasę. Po kilku minutach przełożyć ją do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dolać do garnka wodę (lub bulion, jeśli ktoś woli) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 minut, a potem dodać do zupy rzodkiewki pokrojone w plasterki, pokrojoną w kostkę kalarepkę i szparagi pokrojone w 1 cm kawałki oraz oczyszczony i pokrojony w paski szpinak oraz szczaw. Całość gotować jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodać do smaku śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
 
 
Na deser można podać biszkopt - poniższy przepis przyda się do upieczenia ciasta w Multicookerze Philips.
 
Biszkopt z rabarbarem i syropem z mniszka lekarskiego
 
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar:
500 g rabarbaru
3-4 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
 
Sposób przygotowania:
  1. Utrzeć cukier z masłem w misce aż otrzymamy puszystą maślaną masę.
  2. Do masy wbijać jajka i ubijać mikserem aż uzyskamy puszystą masę.
  3. Otrzymaną masę przelać do miski urządzenia.
  4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, wybierając temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Na koniec wystarczy wcisnąć przycisk START.
  5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
  6. Po około 5 minutach wyjąć ciasto z misy i odstawić do ostygnięcia.
  7. W czasie, gdy biszkopt się piecze, podsmażyć z na patelni rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, w trakcie smażenia dolać syrop z mniszka.
  8. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie części. Na dolną wyłożyć podsmażony rabarbar. Można polać dodatkowo syropem i przykryć drugą częścią.