Ciasto kasztanowe
dodano: 28.06.2014
Oto przepis na rzadko spotykane ciasto, które można przygotować z jadalnych kasztanów.
Ciasto kasztanowe
Pani Gabriela, u której gościliśmy w odcinku 502., podzieliła się z nami swoim przepisem na świąteczne ciasto z kasztanów jadalnych.
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
5 jajek
14 dag cukru
15 dag mąki
4 łyżki kakao
4 łyżki oleju
 
Krem:
25 dag masła
20 dag cukru pudru
100 ml likieru jajecznego
1 torebka cukru waniliowego
50 dag kasztanów jadalnych (nie owoców z naszych kasztanowców)
5 dag posiekanych orzechów laskowych 
10 dag masy marcepanowej
10 dag czekolady
 
Sposób przygotowania:
 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i olej. Napełnić lekko natłuszczoną tortownicę, piec 45 minut w temp. 160  stopni.
Ostudzić w formie, a następnie ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięci. Zupełnie zimne ciasto przekroić na 4 krążki.
 
Kasztany oczyścić, skórkę delikatnie ponacinać. Wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika (180 stopni), ostudzić, obrać i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać mus z kasztanów i likier jajeczny, dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na 4 części.
 
Przygotować „kasztany” do przybrania: 1 krążek ciasta drobno pokruszyć, wymieszać z częścią kremu. Z otrzymanej masy formować małe kuleczki.  Masę marcepanową grubo rozwałkować, pokroić na spore kwadraty (6x6 cm). Na środku każdego z nich ułożyć kule z masy, owinąć, uformować „kasztan”. Zanurzać w stopionej czekoladzie, zostawiając białe „oczko”, odłożyć do zastygnięcia.
 
Krążki ciasta przełożyć resztą kremu, odstawić do lodówki, by masa stężała. Wierzch polać czekoladą, boki przybrać kawałkami orzechów. Przed podaniem  ułożyć na torcie przygotowane kasztany.
 
 
Smacznego!