Tradycyjne rogale
dodano: 14.03.2015
Oto przepis na domowe rogale, tradycyjne w Wielkopolsce.
Tradycyjne rogale
Pani Kazimiera Dembicka, mama właścicielki ogrodu w Poznaniu, zdradziła nam swój domowy przepis na smaczne rogale.
 
Około 5 dag drożdży rozrabia z cukrem i mlekiem. Do tego dodaje ok. 10 dag roztopionego masła, 40 dag mąki  i szczyptę soli oraz 2 jajka (jedno całe i jedno – tylko białko). Jajka te uciera najpierw do białości z 10 dag cukru.
 
Następnie łączy składniki, lekko wyrabiając ciasto i pozostawia je do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkuje i wycina z niego wysokie trójkąty, a przy podstawie trójkąta robi nacięcie ku górze. Następnie rozsmarowuje obficie nadzienie i zawija rogalika.
 
Po wyjęciu rogali z pieca, przygotowuje jeszcze lukier z cukru pudru i gorącej wody.