Premiera: HGTV Home&Garden, niedziela o 9:20
Powtórka: patrz "o nas"

Listopad w pełni

dodano: 11.11.2011

Listopad w pełni, ale w ogrodzie jeszcze zostało wiele rzeczy do zrobienia przed zimą.

Listopad w pełni
Prace ogrodowe na ten tydzien:
 
- Wykopujemy rośliny, które nie zimują w gruncie, takie jak kanny, dalie czy mieczyki.

- Usuwamy uschnięte rośliny na rabatach. Porażone chorobami pędy palimy lub głęboko zakopujemy.

- Wobec długotrwałej suszy obficie podlewamy zimozielone krzewy liściaste i iglaki.

- Właścicieli ogrodów wielokrotnie zaskakuje fakt, że na krzewach pojawiają się czerwone owoce, które nie dojrzewają aż do mrozów. Zimuje w nich szpeciel jeżynowiec – mikroskopijny szkodnik, powodujący niedojrzewanie owoców. 
Szkodnik ten, żerując na liściach, kwiatach i owocach, wysysa soki roślinne. Największe szkody powoduje jednak wprowadzając ze śliną do owoców toksyczne związki, co hamuje ich dojrzewanie. Owoce lub ich fragmenty uszkodzone przez szpeciele, są twarde, jasnoczerwone, kwaśne i takie pozostają aż do zimy.
Dlatego usuwamy je i niszczymy; zbieramy też zaschnięte owoce jeżyny. Inaczej mikroskopijne szpeciele przewędrują na pędy i będą zimowały pod łuskami w pąkach oraz na stożkach wzrostu. Ponadto po owocowaniu należy wycinać i palić stare pędy.

 
Dodaj do Facebook Twitter Blip Digg
wyślij znajomemu
91%
9%
oceń artykuł
Komentarze na forum
komentarze autor
Brak komentarzy na forum.

Ostatni odcinek

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

W raju pani Ani (odc. 750 / HGTV odc. 12 serii 2020)

Jesteśmy w Puszczykowie, zielonym mieście niedaleko Poznania. Ogród, który odwiedzamy położony jest na stromej skarpie, podzielonej na trzy tarasy o różnych...

więcej »
Ocena
100%
0%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Porady

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Metamorfoza tarasu (fragment odc. 722)

Oto mała metamorfoza tarasu w ogrodzie w Mieruciach.

więcej »
Ocena
75%
25%
Facebook Twitter Blip Digg
 

Przepisy

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Papryka z kapustą kiszoną (z odc. 613)

Podczas naszej wyprawy na Węgry, poznaliśmy wiele lokalnych przysmaków. Oto przepis na jeden z nich.

więcej »
Ocena
90%
10%
Facebook Twitter Blip Digg